ZİRAİ DON ÇORLU’DA DA ETKİLİ OLDU

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, bölgede yaşanan zirai don olayının etkilerini Devrim Gazetesi’ne değerlendirdi.
15 04 2025
706 kez okundu

Trakya genelinde son günlerde yaşanan zirai don, Çorlu ve Ergene çevresinde de etkisini gösterdi. Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, 7-8-9 Nisan tarihlerinde etkili olan don olayının, özellikle kırsal alanlarda hissedildiğini belirtti. Hava sıcaklıklarının eksi 3 derecelere kadar düştüğünü söyleyen Topuz, ürünlerin bu durumdan kısmen etkilendiğini ancak büyük bir zarar oluşmadığını ifade etti.
‘KANOLA BOYNUNU BÜKTÜ, KENDİNİ KORUDU’
Zirai don olayında en çok etkilenen ürünün kanola olduğunu dile getiren Topuz, “Kanola boynunu büktü, bu da aslında kendini koruma altına aldığı anlamına geliyor. Çiçeklerini ve kozalarını koruma altına aldı. Tarlaları dolaştığımızda ciddi bir zarar görmedik.” dedi.
Bitkilerin dona karşı kendini savunabildiğinden bahseden Topuz, “Bölgemizde eksi 3 derecenin altı zarar verici. Bu seviyelerde kısa süreli etkiler yaşandı ama çok büyük bir zarar oluşmadı. Gerçek zarar biçim zamanında daha net ortaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.
AYÇİÇEĞİNDE YÜZDE 3 İLA YÜZDE 5 ARASINDA ZARAR GÖZLEMLENDİ
Bu yıl kuraklık nedeniyle ayçiçeği ekiminin erken başladığını ve mart ayının ilk haftasında tohumların toprakla buluştuğunu belirten Topuz, “Şu an bölgemizde ayçiçeği ekimi yüzde 70 oranında tamamlandı. Bazı alanlarda hafif don etkileri görülüyor. Ancak bu birkaç gün içerisinde netleşecek. Eğer bitki büyümeye devam ederse sıkıntı olmaz. Gözlemlediğimiz kadarıyla ayçiçeğinde yüzde 3 ila 5 arasında bir zarar var.” dedi.
Buğday ve arpa ise henüz başak vermediği için bu ürünlerde bir zarar tespit edilmediğini aktaran Topuz, çiftçilerin dona karşı önlem alamadığını çünkü ürünlerin üzerini kapatmanın mümkün olmadığını ifade etti.
SAMAN BALYASI İLE ISINMA ÖNLEMİ
Meyve bahçelerinde ise farklı bir yöntem uygulandığından bahseden Topuz, “Özellikle Sarılar ve Yenice tarafında bulunan meyve bahçelerinde saman balyaları gece saatlerinde yakılarak hava birkaç derece ılıklaştırılıyor. Bu yöntem sayesinde de meyve ağaçlarının zarar görmesi büyük ölçüde engellenmiş olabilir.” dedi.
ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR
Ziraat Odası olarak çiftçilerin yanında olduklarını belirten Başkan Topuz, “Çiftçilerimize tohumluk buğday, ayçiçeği ve ilaç satışı yapıyoruz. Ayrıca Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı destekleri çiftçimize aktarıyoruz. Ancak çiftçilerimiz bu desteklerin bir an önce ödenmesini talep ediyor. Çünkü şu anda ciddi bir finansman ihtiyacı var. Bu ihtiyaç genelde ya banka kredileriyle ya da devlet desteğiyle karşılanıyor.” ifadelerini kullandı.
DON OLAYI DA TARSİM KAPSAMINA ALINMALI
Topuz ayrıca çiftçilerin TARSİM sigortalarında yaşadığı eksikliği dile getirerek, “Don olayları TARSİM kapsamına girmiyor. Bu da çiftçiyi mağdur ediyor. Biz bu talebi TARSİM Bölge Müdürlüğü’ne ilettik. İnşallah yakın zamanda don olayları da sigorta kapsamına alınır.” temennisinde bulundu.
Aslı PERVEZ

Whatsapp