RAMAZANDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Ramazan ayında yeme içme alışkanlıklarının değişmesi, öğün miktarının azalması, ağız içinin kuru kalma süresinin uzun olması gibi nedenlerden dolayı ağız hijyenine daha fazla özen göstermek gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Hakan İlhan, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
25 03 2024
5416 kez okundu


Diş Hekimi Hakan İlhan “Oruca bağlı olarak ağız içinde tükürük salınımı azalır ve ağız kuruluğu oluşabilir. Sağlıklı tükürüğün dişleri çürükten koruyucu etkisi vardır. Sağlıklı tükürük, berrak renkli ve akışkandır. Oruç tutarken sıvı alımının olmaması ve gıdalar ile tükürük salınımının uyarılmaması sonucu ağız içi kurumaya başlar, ağızda var olan tükürük yoğunlaşır. Yoğunlaşmış bir tükürük ağız dokularını koruyamaz. Bu dönemde bakımı da biraz aksatınca ağız kokusu, çürük ve diş eti problemleri ortaya çıkar. Özellikle oruç tutulan 16-17 saatlik süre boyunca ağızın kuru kalması, mekanik temizliğin yapılmaması, yetersiz ağız hijyeni ile birleşince ciddi problemleri ortaya çıkarabiliyor.” dedi.

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?
Ağız kokusunun birçok sebebi olduğunu söyleyen İlhan, “Diş çürükleri, dişeti iltihabı, yetersiz ağız, diş, dil hijyeni ağız kokusunun oluşmasında büyük oranda etkilidir. Buna ek olarak ağız içerisinde bulunan eski köprü ve protezler de zamanla uyumunu kaybederek gıda ve bakteri plağı birikimine sebep olup ağız kokusu oluşumunda rol oynar. Öte yandan diş eksikliklerine bağlı olarak da gelişebilen sindirim sistemi hastalıkları ağız kokusunun olası sebeplerinden biridir.” ifadelerine yer verdi.
BESLENME VE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI
İftar ve sahurdaki gıda tüketiminin doğru planlanması ve aradaki zamanın iyi değerlendirilmesi ile bu problemleri en aza indirmenin mümkün olduğuna değinen Diş Hekimi İlhan, “İftar ve sahurda; karbonhidrat içeriği yüksek gıdaları az tüketmek, yapışkan özellikli gıdalara kısıtlama getirmek, şeker içerikli sıvıları mümkün olduğunca azaltmak ramazan ayında ağız ve diş sağlığı açısından önem kazanmaktadır. Özellikle iftar ve sahur arasında bol bol su içmek, gün içinde kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymak açısından da önemlidir.” dedi.

AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Ramazan ayında ağız bakımının nasıl olması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan Diş Hekimi İlhan, “Oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısı az seviyededir. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde biriken bakterilerin ağızda kolayca ürediğini, bunun da ağızda asitlenmeye yol açarak diş çürüklerine neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde daha hassas olan ağız dokularının bakımını ihmal etmemeliyiz. İftar ve sahurdan hemen sonraki ilk yarım saatlik periyot ağız ve diş sağlığı açısından önemlidir. Bu süre içerisinde dişlerin en az 3 dakika olacak şekilde tüm yüzeyleri fırçalanmalı, dil fırçası ile dil yüzeyi süpürülmeli, ağız içi solusyonları ile gargara yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan anestezi yapılmadan uygulanan ağız tedavilerinin orucu bozmadığını vurgulayan İlhan, “Yapılması gereken acil tedaviler aksatılmamalı, durum kötüleşmeden çözüme kavuşturulmalıdır.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
HABER MERKEZİ

Whatsapp