OBEZİTE CERRAHİSİ

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, obezite cerrahisinin günümüzde laparoskopik olarak uygulanabildiğini ifade ederek, aşırı kilolu hastada açık yöntemle ameliyat yapılmasının, ameliyat sonrası hastanın iyileşmesini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.
27 01 2016
9042 kez okundu

Ameliyat tekniğine bağlı olarak 1 yıl içinde hastaların fazla kilolarının %50’sinden kurtulduğunu bildiren Sabancı, tedavinin ardından yandaş hastalıkların önemli ölçüde düzeldiğini, hastaların ortalama %70-80’inde diyabet, %90 ’ında dislipidemi hastalıklarının kendiliğinden iyileştiğini kaydetti. Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı Obezite Cerrahisi ile  ilgili şu bilgileri verdi: Obezite tüm dünyada giderek artış göstermektedir. ABD’ de halkın %34’ünün obez olduğu bildirilmektedir. Obezite nedeni olarak pek çok faktöre bağlı olmasına rağmen, en önemli faktör yeme alışkanlığıdır. Günümüzde karbonhidrat ve yağdan zengin gıdaların çok fazla tüketilmesi sonucu vücudumuza ihtiyaçtan fazla kalori girmektedir. Fazla kalori de yağa dönüşerek vücutta depolanır. Bu tür beslenme insan genetiği için de uygun değildir. Vücutta yağ birikimi arttıkça bu kişiler daha çabuk acıkmakta ve daha fazla yemek yemektedirler.  Küçük porsiyonlar da doymak için yeterli olmamaktadır. Bu kısır döngüye giren kişiler morbid obezite denilen ve hastalık olarak kabul edilen bir klinik durum ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

     Obezitenin Neden Olduğu Başlıca Hastalıklar
* Tip2 Diyabet
* Hipertansiyon
* Dislipidemi
 * Karaciğer Taplanması
 * Eklem Hastalıkları
 * Psikolojik Hastalıklar
* Nörolojik Hastalıklar

Hangi Hastalar; Ne Zaman Ameliyat Olmalı?
Bugün tüm dünyada kabul edilen obezite kriteri vücut kitle indeksi ile ölçülmektedir.
BMI < 18.5 Zayıf
BMI 18.5-25 Normal
BMI 25-30 fazla kilolu
BMI 30-35 Class l obez
BMI 35-40 Class ll obez
BMI > 40 Class lll obez

ÖNCE EGZERSİZ
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki tüm hastalar öncelikle ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılmalı (Diyet, egzersiz vb.) Bu yöntemlerde başarısız olan hastalar ameliyat için adaydırlar.
BMI > 40 olan hastalar ileri obez olarak kabul edilmekte ve ameliyat için aday olan kişilerdir.
BMI 35-40 arasında olanlar şayet obeziteye ek olarak yandaş bir hastalıkları varsa (Tip2 DM, di- silipidemi vb.) ameliyat adayıdırlar.
Obezite İçin Hangi Ameliyatlar Yapılmaktadır?
Ameliyatlar 3 grupta toplanır:
1 - Restriktif (kısıtlayıcı) ameliyatlar
2 - Malabsoptif (emilimi bozan) ameliyatlar
3 - Kombine ameliyatlar (Bu iki grup ameliyatın aynı anda yapılması).
Her hastaya göre seçilecek ameliyat yöntemi farklıdır. Özellikle hastanın yaşı, kilo fazlalığı, yandaş hastalıklarının olup olmaması vb.

Kısıtlayıcı Ameliyatlar:

 * Gastrik band (Mide Kelepçesi)
* Sleeve gastrektomi (Tüp mide)
* Gastrik Plikasyon
(Mide katlama)
Emilimi Bozan Ameliyatlar:

   * Bileo-pankreatik diversiyon
 * İleal interpozisyon
 Kombine Ameliyatlar:
* RYGB (Gastrik bypass)
   * Mini gastrik bypass
* SADI-S

HER HASTAYA FARKLI TEDAVİ
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi herkese uygun tek bir ameliyat yoktur. Hastanın kilo durumu, yaşı ve yandaş hastalıkları bu tercihte önemlidir. Hangi tekniğin seçileceğine hasta ile karşılıklı konuşarak karar vermek gerekir. (tabii hastaya bu tekniklerin olumlu ve olumsuz yönleri anlatılarak bilgilendirmek esastır.) Bu ameliyatların hepsi bugün laparoskopik olarak yapılabilmektedir. Aşırı kilolu hastada açık yöntemle ameliyat yapılması, ameliyat sonrası hastanın iyileşmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

KENDİLİĞİNDEN DÜZELEBİLİYOR
Ameliyat sonrası hastalara özel diyet uygulanmaktadır. Ameliyat tekniğine bağlı olarak 1 yıl içinde hastalar fazla kilolarının %50’sinden kurtulmaktadır. Yandaş hastalıklar (Tip2 DM, dislipidemi vb.) önemli ölçüde düzelmekte hastaların ortalama %70-80’inde Diyabet hastalığı %90 ’ında dislipidemi (trigliserit) kendiliğinden düzelmektedir. 

 

 

 

Whatsapp