İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKE ARASINDA TÜRKİYE DE VAR
Dünya genelinde işçi hakları koşullarının kötüleştiğini gösteren bir rapor yayınlayan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, Türkiye'yi 2025 yılında işçiler için en kötü 10 ülke arasında gösterdi.
2025 Küresel Haklar Endeksi'ne göre işçiler için en kötü 10 ülke arasında Türkiye'nin yanı sıra Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Eswatini, Myanmar, Nijerya, Filipinler ve Tunus bulunuyor.
Uluslararası Sendika Konfederasyonu Genel Sekreteri Luc Triangle, raporun Mart 2025'e kadar olan olayları kapsadığını, ancak bu eğilimlerin o zamandan beri ABD de dahil kötüleşmeye devam ettiğini söyledi. Triangle "Giderek daha fazla ülkede, demokratik olarak seçildikleri halde demokratik değerlere karşı harekete geçen liderler seçiyoruz. Birçok ülkede bu liderlerin ilk hedefi, insan ve işçi haklarına saldırmak.” dedi.
İşçi hakları, 7 ülkede geçen yıla göre daha da fazla ihlal edilirken haklar konusunda iyileşme gösteren ülke sayısı yalnızca 3 oldu. Durumun kötüleştiği ülkeler Arjantin, Kosta Rika, Gürcistan, İtalya, Moritanya, Nijerya ve Panama olarak sıralanırken, iyileşenler Avusturalya, Meksika ve Umman oldu.
Raporda ülkelerin yüzde 87’sinin grev, yüzde 80’inin ise toplu pazarlık hakkını ihlal ettiği ortaya kondu. Adalete erişim hakkının kısıtlandığı ülkelerin oranı yüzde 72 ile rekor seviyeye ulaştı. 2024’te bu oranın yüzde 65 olduğu hatırlatıldı.
Her dört ülkeden üçünde işçilerin örgütlenme hakkının ihlal edildiği kaydedildi. Grev ve toplu pazarlık hakkı, en çok çiğnenen haklar olarak öne çıktı. 2015’te işçi haklarında en iyi puanı alan ülke sayısı 18 iken bu yıl sadece 7 ülke en üst düzeyde not alabildi.
////////
GIDADA SALMONELLA ŞOKU!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in gıda güvenliği ve Salmonella denetimlerine ilişkin yönelttiği soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan yanıt geldi. Gürer’in soruları ve Bakanlık’ın verdiği cevaplar, denetim süreçlerinin işleyişi ve elde edilen sonuçları açıkladı. Gürer ise, Bakanlığın belirttiği denetimlere karşı mayıs ayında 4 kez salmonella nedeniyle ihraç edilen ürünler için bildirim yapıldığına dikkat çekti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tarım ve Orman bakanın yanıtlanması için verdiği soru önergesinde; “Yumurta ürünleri (sıvı ve dondurulmuş yumurta, yumurta tozu ve benzeri) üretimi yapılan kaç il ve işletme bulunmaktadır? Salmonella denetimi kaç işletmede yapılmıştır? Çiğ kırmızı et ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarında Salmonella saptanmış mıdır? Çiğ kanatlı eti, hazırlanmış kırmızı et karışımları, ısıl işlem görmemiş et ürünleri, tütsülenmiş ve kurutulmuş et ürünlerinde 2024 yılında kaç denetim yapılmıştır? Kaç sorunlu ürün saptanmıştır?” sorularını yöneltti.
BAKANLIĞIN CEVABI
Bakan Yumaklı’nın verdiği yanıtta, 3 Mart 2025 itibariyle Türkiye genelinde 9 ilde toplam 14 yumurta ürünleri işleme tesisinin bulunduğu ifade edildi. Bu işletmelerde denetimlerin “İşletmelerin Riske Dayalı Denetim Sıklığının Belirlenmesi Prosedürü” çerçevesinde yapıldığı, işletmelerin ürettiği ürünlerin riski ve hijyen koşullarına bağlı olarak denetim sıklığının artırılabildiği belirtildi.
Salmonella denetimlerine ilişkin olarak ise şu bilgiler paylaşıldı: “İşletmeler, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği uyarınca Salmonella analizlerini yapmak ve uygun olmayan sonuçlarda düzeltici faaliyetlerde bulunmakla yükümlüdür. 2024 yılında Ulusal Salmonella Kontrol Programı (USKP) kapsamında 84 bin 273 numune analiz edilmiş ve bu analizlerde Salmonella oranı yüzde 1’in altında kalmıştır. İnsan sağlığı açısından risk taşıyan S. Enteritidis ve S. Typhimurium serotipleri baskın olarak tespit edilmemiştir. Et ve et ürünleri denetimlerine ilişkin ise 2024 yılı boyunca toplam 12 bin 441 resmi kontrol gerçekleştirilmiş, mevzuata aykırı durumlarda gerekli yaptırımların uygulanmıştır.”
Bakanlık, gıda güvenliği denetimlerinde işletmelerin hijyen ve mikrobiyolojik kriterlere uyumunu sağlamak amacıyla bir denetim politikası uyguladığını vurguladı. Tüketici sağlığını korumaya yönelik denetimlerin yoğunlaştırılarak devam ettiği ifade edildi.
DENETİM VAR AMA SONUÇ YOK!
CHP’li Gürer, “Gıdada sorunlar sağlığımızı doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle piyasada satışa sunulan her ürünün insan sağlığına olumsuz etkisi olmayacak ürünler olması esastır. Farklı ürünlerde durumu sürekli izleyerek kamuoyunun bilgisine taşıyoruz. Bakanlık, denetimlerden ve yapılan analizlerden bahsederken salmonella tespit edilen işletmelere ceza uygulandığını söylüyor. Ancak kaç adet işletmede, kaç adet üründe salmonella ile karşılaşıldığını açıklamıyor. Oysa sadece mayıs ayında ihraç ettiğimiz 4 üründe salmonella tespit edilerek uyarı verildi. Bu ürünlerin 3'ü susam tohumu, 1'i ise vanilyalı helvadır. Tüm vakalar 'ciddi risk' olarak sınıflandırılmıştır. Yunanistan'a yapılan 3 ihracat sınırda reddedilirken, Almanya'ya gönderilen üründe ise uyarı bildirimi yapılmıştır.” dedi.