Her zaman ’biz’ odaklı hareket ettik
KOOPERATİFİNİZİN amacı nedir?
Kooperatifimiz, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı desteği ve onayı ile 1972 yılında kuruldu. 1982 yılında işe başladı. Küçük sanayi sitesi uygulamalarından önce, başta küçük işletmeler olmak üzere esnaf ve sanatkarlarımız, oldukça dağınık bir yapıda her türlü sağlık koşullarından ve çağdaş ticaret anlayışından uzak, plansız ve denetimsiz bir şekilde yapılaşmış, mahalle ve sokakların izbe köşelerinde sıkışıp kalmış dükkan ve atölyelerde zor şartlarda üretim yapıyordu. 1965’te başlatılan bu uygulama sonucu binlerce kişiye istihdam sağlanmış başta az gelişmiş bölgelerin ekonomisi olmak üzere ülke genelinde bir canlanma sağlanmıştır. Sadece bölgesel değil uluslararası alanda da sanayide Türkiye’nin adını duyurmayı başarmış ülkenin ekonomik açıdan kalkınmasına çok büyük katkıları olmuştur.
Küçük sanayi siteleri, küçük ve orta ölçekli kuruluşları bünyesinde bulunduran, günün icaplarına uygun modern ve teknik şartları kapsayan, işletmelerin birlik ve beraberliği ile yardımlaşmalarını sağlayan kuruluşlarıdır.
Kooperatif olarak görev alanlarınız neler?
Bizim 2 şekilde çalışmalarımız var. Bunlar, yapı kooperatifi ve konut–yapı kooperatifidir. Yapı kooperatifi; 1. etapta 486 adet iş yeri, 2. etapta 594 adet iş yeri, kooperatife ait olan ise 98 olmak üzere toplam bin 178 adet iş yerlerimiz tamamlanmış olup faaliyetlerini sürdürmektedir. Sosyal tesisler bünyesinde acente blokları, çarşı blokları, idare binası, çıraklık eğitim merkezi, cami, ilk yardım binası, PTT, bankamatik, toplantı ve düğün salonları, akaryakıt istasyonu, çim futbol sahası mevcuttur. Sanayi sitemizdeki tüm işyerleri faaliyete geçtiğinde 8-10 bin kişilik bir iş istihdamı ile Tekirdağ, Çorlu ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir.
Konut- yapı kooperatifi olarak, 1. etapta 22 blokta 995 daire, 2. etapta 15 blokta 836 daire yapılmış olup toplam 37 blokta bin 831 daire yapılmıştır. Ortaklarımıza ait dairelerin tapuları bu yıl itibariyle teslim edilmiştir. Armada sitesindeki konutlarımızda kapalı otopark, yüzme havuzları, spor tesisleri, güvenlik ve kapalı devre kamera sistemleri, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları ve dinlenme parkları, alışveriş
merkezleri gibi sosyal aktivitesi yüksek bir yerleşim kompleksi tesis edilmiş olup, Çorlu’ya elit bir yaşam tarzı sunmaktadır. Sosyal proje kapsamında eğitim alanında meslek eğitim merkezi ile ortaklaşa sanayi esnafının ve Çorlu halkının yararlanabileceği ücretsiz bilgisayar kursu düzenlenmiş ve kursa katılan öğrenciler sertifikalarını almışlardır. Yine meslek eğitim merkezi ile Romanya’da bulunan bir teknik lise ile imzalanan ‘Kardeşlik İşbirliği Protokolü’yle ve Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Teknik Lisesi’ne öğrencilerin gelişmelerine ve eğitim standartlarının yükselmesine katkı sağlayacağına inandığımız, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Dairesince hazırlanan ‘Hayat Boyu Öğrenme’ projelerine de manevi olarak destek verilmiştir. Türkiye Kızılay Derneği, Çorlu Kan Bağışı Merkezi ile ortak ve esnaflarımızın katılımı ile kan bağışı kampanyası düzenlenmiştir.
Yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Sitemizin çevresinde ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Devamlı olarak bakım ve sulamalar yapılmaktadır. Bu çalışma, sitemizin çevre düzenini sağlayacağı gibi şehrimizin de nefes almasına faydası olacaktır. Site yolları belediyeye terk edildiği için site çevresini kapatma imkanı yoktur. Bu nedenle sitemizdeki hırsızlık olaylarını önlemek, asayiş ve güvenliği kontrol altına alabilmek için tüm cadde ve yollara kamera sistemi kurulmuş, girişlere plaka okuma sistemleri yerleştirilmiştir. Anlaşma yaptığımız özel güvenlik firması tarafından sitemiz 24 saat gözlem altındadır. Akaryakıt istasyonumuz Opet firmasına masrafsız olarak yeniden yaptırdık. Daha modern hale getirdik. Yeni sanayi sitemizin sportif temsilcisi Sanayi Spor’un durumu göz önüne alınarak; bir çim saha projesi uygulanmış olup, yine Çorlu Belediyesi ile ortak çalışmalarımız neticesinde çim zemin bitirilmiş, soyunma odaları tamamlanmış, tel çit ve tribün işleri tamamlanmış olup, gençlerimizin hizmetine sunulmuştur. Tabildot lokantayı faaliyete geçirdik. Kaliteli, doyurucu ve ucuz olarak site çalışanlarının ve halkımızın hizmetine sunduk.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereğince site içerisindeki ortaklarımızı ve esnafımız için doktor, hemşire, ambulans bulundurma çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca 7 bin 815 metrekare alan üzerine yapılacak fuar alanları planlanmıştır. Halen plan ve projeler hazırlanma aşamasındadır. Sanayimize ve Çorlu’muza ihtiyaç duyulan bu projeyi kazandırmaya çalışıyoruz. Sitemizin en büyük sorunu olan yollarımızın asfaltlanması için yoğun çalışmaları seri bir şekilde devam etmektedir. Biz yönetime geldiğimizden bu yana biz odaklı hareket ettik ve ortaklarımızın, yani hepimizin kazandığı inancındayım. Bunun yanında Türkiye’nin güzide sanayi sitelerinden birisi olması için çalışıyoruz.