Çorlulular, Silivri’de toplandılar
İYİ Kİ Tunç Tangil var. Eksik olmasın Çorlulular’ı bir arada tutan hem çalışkan ve hem de saygın bir isimdir.
Üşenmez, onları telefonla arayıp haber verir; kişiler arasında haberleşmeyi sağlar; onların hastalıklarıyla ilgilenir, doktor bulur, varsa tanıdıkları iş bulur.
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Çorlu Lisesi’nde okuyanları bir araya getirir... Bazen Kadıköy’de, bazen İTÜ’nün Maçka Lokali’nde, toplar... Hasret giderilir, yeniden dostluk oluşturur; Çorlu onun sayesinde ‘varlığını’ gösterebilir.
Bu yıl da ayağındaki rahatsızlığa rağmen yine herkesi toparladı.
Geçen 24 Mart Öğretmenler Günü için İstanbul’daki Çorlulular’ı, Çorlu’da oturan liselileri davet etti.
“Bu kez Silivri’de Öğretmen Evi’nde toplanıyoruz” dedi.
“Neden?” dedik.
“Çorlu’da Belediye Başkanı Ünal Baysan’ı arkadaşlar aradı; ancak randevu alamadılar” dedi.
Ünal Bey’in adetidir; ‘kalabalık’ insan gruplarından kaçar.
Çünkü onlara söyleyeceği bir şey yoktur.
Yani koca Çorlu Belediyesi, bir anma günü için bir araya gelecek Çorlulular’a yer bulamamıştır.
Bunları utanarak yazıyoruz; kendisini tanıyan emekli bir öğretmen ortaya dedi ki:?“Ünal Baysan hiçbir şeyi hak etmiyor artık. Dört kez belediye başkanı seçildi ama Çorlulular ona değil CHP’ye oy verdiler. Önümüzdeki dönem aday olursa bir daha oy vermeyeceğim.”
Öğretmen Evi, 24 Kasım’da Silivrili öğretmenler tarafından tutulduğu için Çorluluların bir araya gelmesi haftasonu sonuna bırakıldı.
100’e yakın çoğu öğretmen olan Çorlulular bir arada yemek yediler; sohbet ettiler, anılarını tazelediler.
Sinop ve Tokat’lılar kadar değerimiz yok
- Tunç Tangil yine önderiydi Çorlulular’ın... Bir zarf içinde sunduğu ‘hediyesi’ de çok kişiyi çocukluk günlerine taşıdı. Çorlu Ortaokulu’nun üzerinde ‘1936-37’ yazan kartpostalı ile; Atatürk’ün Çorlu Gazi İlköğretim Okulu Bahçesi’nde öğretmenler ile kahvaltıda; ve bahçesinde Kolordu Komutanı Salih Omurtak Paşa öteki komutanlarla bir arada sohbet edişi ile ilgili iki resim... Mütevazi haliyle her şeyin eksiksiz olmasını istiyordu; samimi ve candan haliyle...
Her zaman güzel konuşmasıyla dikkat çeken Ayhan Fırıldak grubun sunucusuydu. Son yıllarda ‘Çorluluğunu’ daha çok öne çıkarıyor ve bu gibi etkinliklere katılıyor.
ÜÇ DOKTOR
-Çorlu’nun ilk doktorlarından Dr. Sabri Kişmiroğlu’nun kızı Ayşe Kişmiroğlu’nu gördük... Gazeteci Ayhan Fırıldak bir soru yöneltti katılımcalara:?“Çorlu’lu üç doktorun ismini hatırlıyor musunuz?”
Hemen herkes yanıtladı: Dr. Ömer Tansuğ, Dr. Muvakkat Emsen ve Dr. Sabri Kişmiroğlu diye...
Eski hükümetin arkasında ‘kadayıfçı’lık yapan bir ailenin oğlu olan Ayhan Fırıldak’ın, iki ağabeyi var; sendikacılık yapan Turan Fırıldak, Mimar Sinan Üniversitesi’nde sanat hocası olan Prof. Eyüp Fırıldak.. Ayhan Fırıldak, Günaydın’da gazeteciliğe başladı, çeşitli gazetelerde çalıştıktan sonraeski Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya’nın basın müşavirliğini yürüttü. Şimdi de Beşiktaş’ta ‘akatlar.net’ adlı bir siteyi yönetiyor.
KAMURAN HOCA
- Çorlu Lisesi’nin açıldığı 1960’lı yıllarda Fransızca öğretmenliği yapan Kamuran Tüzer “Çorlu’da dokuz yıl görev yaptım; hiçbir şeyini unutamadım” dedi. Kamuran hoca, Çorlulular’ın etkinliğini hiç kaçırmıyor ve her zamanki şen-şakrak haliyle çevresine enerji saçıyor. Çorlu’nun insan yapısı için ilginç bir değerlendirme yapıyor:
“Çorlu’luların frekansı sevgi üzerine kuruludur. Hem sever hem de yardım eder.”
Hoca bu sözleriyle büyük alkış aldı konuklardan. Çorlu toplantılarının müdavimi olması nedeniyle kendisine bir plaket verildi.
SANAT ADAMI
- Hikmet Çavdaroğlu bir sanat adamı... Arkeoloji okumuş; bilgi ve görgüsünü sunmak istiyor ancak elinden tutan yok... “Çorlu’da arkeolojik kazı yok; etkin bir sanat çalışması yok. Çünkü kimse yardım etmiyor. Biz de Türk musikisi sevdalılarını bir araya getirerek bir ekip kurduk.” Kızı Buket ve damadı Serdar Şencan ile topluluğu coşturdu; o kadar güzel alaturka şarkılar varsa, söylediler; herkesi de mest ettiler... Keman çalan damadı, Saray’da keman hocalığı yapıyormuş.
IŞIKLAR’IN ziyareti
Böyle güzel bir günde herkesi mutlu eden bir olay oldu: Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, kısa da olsa, Öğretmenler Evi’ni ziyaret ederek meslektaşlarının 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı… Işıklar da öğretmen (tarih) kökenli..… Daha önce Çorlu’da bir dönem Belediye Başkan Yardımcılığı yaptı.
Silivri ile ilgili o kadar çok kitap bastırmış ki, bize kendisini kutlamak düştü. Kadınlarımıza da, birer fular hediye etti.
Herkes kendisini alkışladı…


