´AİLE KURUMUNUN VE GENÇLERİN SORUNLARINI ÇÖZMEDE TEORİDEN PRATİĞE GEÇME ZAMANI´

Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Gençlik Politikaları Kurulu’na atandı. Atandığı göreve ve sürece dair önemli bilgileri Devrim Gazetesi’ne anlattı.
15 04 2025
513 kez okundu

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Gençlik Politikaları Kurulu’ üyeliğine atandı. Bu atama 9 Nisan 2025 tarihinde Resmi Gazete ile kamuoyuna duyuruldu. Vatandaş, bu gelişmeyi akademik anlamda yıllardır sürdürdüğü yoğun çalışmaların pratiğe dökülmesine imkân sağlayacağı için değerli bulduğunu söyledi.
Daha önce Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde, Gümüşhane Üniversitesi’nde ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nde akademik ve çeşitli idari görevlerde bulunan Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, 2020 yılından bu yana Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi olarak akademik çalışmalarının yanı sıra üniversitenin rektör yardımcılığı ve Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığı görevlerini de sürdürüyor.

POLİTİKA KURULLARI NE İŞ YAPAR?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte oluşturulan Politika Kurulları, doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı olarak çalışan danışma ve denetim organlarıdır. Bu kurullar, toplumsal ihtiyaçlara yönelik politika önerileri geliştirir, uygulamaların takibini yapar ve Cumhurbaşkanına düzenli olarak rapor sunarlar. Görev alanlarına giren konularda bakanlıklarla, ilgili kurum ve kuruluşlarla ve uzmanlarla iş birliği içinde çalışırlar. Ülke politikalarında karar alma süreçlerine rehberlik eder, politika yapımında etkin rol oynarlar.

KURULLAR HEM FİKİR SUNUYOR HEM DE UYGULAMAYI TAKİP EDİYOR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kurulan Politika Kurullarının Cumhurbaşkanlığına yalnızca öneri sunan bir danışma organı olmadığını ifade eden Vatandaş, aynı zamanda Bakanlıkların, Cumhurbaşkanı tarafından kendilerine sunulan politikalara ilişkin uygulamalarını izleme ve denetleme görevini de üstlendiklerini belirtti. 2018 tarihindeki kuruluşunda ismi “Sosyal Politikalar” olan Kurulun isminin yakın tarihte “Sosyal ve Gençlik Politikaları” olarak değiştirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Vatandaş, bu değişikliğin sosyal politikalar dahilinde özellikle gençlik konusuna ayrıcalıklı bir önem verildiğini ortaya koyması açısından dikkat çekici bulduğunu ifade etti.
‘KURUL ÜYELİĞİ ÖNEMLİ BİR SORUMLULUK’
Prof. Dr. Vatandaş, kurul üyeliğini “teorik birikimlerinin uygulamaya aktarılması açısından önemli bir imkân” olarak gördüğünü söyledi. “Uzun yıllardır gençlik ve aile konularında çalışıyorum. Sadece bu alanda 13 kitabım, çok sayıda ulusal ve uluslararası makalem var. Şimdi bu birikimi uygulama alanına taşıma zamanı” diyen Vatandaş, kurulda gerçekleştirilecek görev dağılımına bağlı olarak akademik birikimini Türkiye’nin sosyal sorunlarının çözümüne katkı sağlamak açısından bir imkân olarak gördüğünü belirtti.
Kurula atanmasının kendisi için yalnızca bir görev değil, aynı zamanda geçmiş öngörülerinin pratikteki yansımasını görme imkânı olduğunu dile getiren Vatandaş, 2000’li yılların başlarında gerçekleştirdiği bazı çalışmalarında Türkiye nüfusunun hızla yaşlanacağına, nüfusun genç görünümünün geçici olduğuna, nüfusun kendini yenileme gücünü hızla kaybettiğine dair tespitlerde bulunduğunu ve ilgili kurumların tedbir almasına dikkat çektiğini ifade etti. “Kurulda benzer tespit ve tekliflerimi paylaşarak ilgili politikalara katkı sağlama çabası içerisinde olacağım.” dedi.

‘GENÇLER, HUZURLU VE GÜVENLİKLİ BİR DÜNYANIN GÜVENCESİDİR’

“Her şeyin tüketildiği; eşyayı, insanı, aileyi, toplumsal değerleri, ahlaki ilkeleri, sanatı, kültürü tüketmenin insanlığın ortak bir değerine dönüştürülmeye çalışıldığı bir dünyada, temel insani değerlerin güvencesi gençliktir.” diyen Vatandaş, umutsuzluk sebebi tüm sorunların çözümünün kendisi, ülkesi ve insanlık adına büyük umutlar besleyen ve bu umutlar uğruna çabalayan gençlerle mümkün olacağını ifade etti. Bu açıdan sosyal hayata ve gençliğe dair sorunların doğru tespiti ve en uygun çözüm yollarının bulunmasında Cumhurbaşkanlığı Kurullarının çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Vatandaş, “Bilgi ve tecrübeleriyle biz yetişkinlere, dinamizm ve umutlarıyla da gençlere büyük sorumluluklar düşüyor.” dedi.
Aslı PERVEZ

Whatsapp